Akkerbouw

Nieuws

Export tarwe uit EU loopt terug

Brussel – De Europese Unie exporteert de laatste weken steeds minder tarwe. Dat komt doordat de euro tegenover de dollar duurder is geworden.

Bovendien kopen de landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten minder tarwe in de EU omdat ze al grote voorraden hebben aangelegd. Graan wordt wereldwijd afgerekend in dollars. Een hoge eurokoers ten opzichte van de dollar maakt tarwe uit de EU duurder op de wereldmarkt.

In de week van 6 tot en met 12 april is voor 244.202 ton uitvoercertificaten aangevraagd voor tarwe, blijkt uit een overzicht van het Productschap Akkerbouw. De eerste week van april was dat nog 351.959 ton. In de maanden daarvoor werd wekelijks vaak voor meer dan 500.000 ton tarwe uitvoercertificaten aangevraagd. De EU heeft dit seizoen vanaf 1 juli vorig jaar 17,3 miljoen ton zachte en harde tarwe uitgevoerd. Dat is gemiddeld 433.000 ton per week.

Er is veel vraag naar tarwe uit de EU. Canada en Australië, de derde en vierde tarwe-exporteurs ter wereld, hebben door regen veel minder maaltarwe geoogst. Rusland exporteert niets vanwege een misoogst door droogte en Oekraïne heeft de export sterk beperkt.

Vooral Franse maaltarwe is gewild. Volgens de agrarische dienst Franceagrimer wordt dit seizoen 12,7 miljoen ton tarwe verkocht aan landen buiten de EU. Vorig seizoen is 9,8 miljoen ton tarwe verkocht aan derde landen.

Als ook de export van Frankrijk naar andere lidstaten in de EU wordt meegeteld exporteert Frankrijk dit seizoen 19,3 miljoen ton tarwe. Daarmee wordt Frankrijk dit seizoen de één na grootste tarwe-exporteur ter wereld, na de Verenigde Staten die goed is voor een export van 35 miljoen ton tarwe. Die positie is bijzonder voor Frankrijk. In andere jaren exporteren Canada, Rusland en vaak ook Australië meer tarwe dan Frankrijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.