Akkerbouw

Nieuws 262 x bekeken

EU produceert minder koolzaad dan vorig jaar

Hamburg – De productie van koolzaad in de EU daalt naar het laagste niveau in drie jaar. Vooral Duitsland produceert minder koolzaad.

Het Duitse marktbureau Oil World verwacht dat de EU dit jaar 20,13 miljoen ton koolzaad gaat oogsten. Vorig jaar is 20,59 miljoen ton geoogst. Volgens Oil World heeft het koolzaad geleden onder de kou van afgelopen winter. Bovendien heeft het koolzaad nu last van langdurige droogte.

Vooral in Duitsland neemt de koolzaadproductie af, meldt Oil World. ”Duitsland produceert dit jaar 4,9 miljoen ton, maar dat kan uitkomen op 4,6 miljoen ton. De oogst bracht vorig jaar 5,75 miljoen ton koolzaad op. Het kan zijn dat Frankrijk dit jaar Duitsland voorbijstreeft als de nummer één koolzaadproducent in de Europese Unie.”

Oil World verwacht een Franse koolzaadoogst van 5,2 miljoen ton. Vorig jaar is 4,82 miljoen ton koolzaad geoogst in Frankrijk. Ook in Groot-Brittannië en Polen verwacht Oil World een hogere koolzaadproductie.

In veel andere landen in de EU komt dit jaar minder koolzaad van de akkers. Volgens Oil World is dit het geval in Denemarken, Zweden, Hongarije en Litouwen. ”De koolzaadprijzen blijven in de nabije toekomst dan ook op een hoog niveau.”

De Duitse nieuwssite Agrarzeitung refereert aan het koolzaadjaar 2003. Toen oogstte Duitsland slechts 2,9 ton koolzaad per hectare door een slecht groeiseizoen.

Coceral, de Europese organisatie van graanhandelaren, schatte eind maart de EU-koolzaadoogst op 20,19 miljoen ton. Dat is iets meer dan de 20,40 miljoen ton die in 2010 is geoogst.

Of registreer je om te kunnen reageren.