Akkerbouw

Nieuws 293 x bekeken

Droogteresistente aardappelen te veredelen

Wageningen – Aardappelplanten die beter tegen droogte kunnen, zijn waarschijnlijk via plantenveredeling te ontwikkelen.

Dat blijkt uit onderzoek waarop Anitha Kumari promoveerde aan Wageningen Universiteit.

Aardappelplanten blijken zeer verschillend te herstellen van een droge periode. Ook schijnt zich op de chromosomen van aardappelen één specifiek gebied te bevinden waar genen liggen die de droogtereactie van de plant regelen.

Hoewel aardappelplanten efficiënt met water omgaan, hebben ze het wel nodig om tot een goede knolopbrengst te komen.

De bevindingen van Kumari laten zien dat het zeer waarschijnlijk haalbaar is om aardappelplanten te ontwikkelen die niet alleen efficiënt omgaan met water, maar ook goed herstellen en genoeg voedsel produceren na een droge periode.

Of registreer je om te kunnen reageren.