Akkerbouw

Nieuws 724 x bekeken

DLV: bodemvochtsensor maakt beregening efficiënter

Roermond - Een bodemvochtsensor helpt om efficiënt te beregenen.

Een nadeel is dat de meting op één plaats gebeurt en moet worden vertaald naar andere percelen. Een bodemvochtsensor meet van 10 tot 50 centimeter diep het vochtgehalte in de grond. Tien boeren in Limburg hebben de sensor vorig jaar getest, meldt adviesbureau DLV-Plant. "Elk uur van de dag kan de deelnemer op zijn computer lezen hoeveel vocht het gewas nog beschikbaar heeft. Tevens geeft het systeem aan of er water doorlekt na beregenen en is de wortelactiviteit zichtbaar. Met het systeem kan de teler op het juiste moment beginnen met beregenen."

De sensor met software kost 2.500 euro. De jaarlijkse onderhoudskosten zijn 950 euro. Volgens DLV-Plant verdient het systeem zichzelf terug als de teler beregeningsbeurten uitspaart of als het leidt tot een meeropbrengst. "Daarnaast geeft het rust in het plannen van de beregening."

Een nadeel is dat op één plaats wordt gemeten, stelt DLV. "Daarom wordt de DLV-beregeningsplanner en de bodemvochtsensoren gecombineerd met satellietbeelden. Telers kunnen dit jaar kennis maken met het systeem."

Of registreer je om te kunnen reageren.