Akkerbouw

Nieuws 237 x bekeken

Controle op aardappel- en uienafvalhopen

Den Haag – Aardappel- en uienhopen worden vanaf volgende week intensief gecontroleerd op afdekken. Dit gebeurt door NAK en BQ Support, toezichthouders van het Productschap Akkerbouw.

Niet of onvoldoende afgedekte afvalhopen met daarop uitgelopen aardappelen of uien zijn vanaf 15 april strafbaar, omdat dit kan leiden tot het uitbreken van respectievelijk phytophthora en valse meeldauw.

In 2010 waren 45 van de 773 gecontroleerde aardappelafvalhopen niet of onvoldoende afgedekt. Het jaar ervoor ging het om 54 hopen. In alle gevallen troffen de betreffende telers na een waarschuwing direct maatregelen om de afvalhoop onschadelijk te maken. Eén teler kreeg toch een rode kaart, aangezien hij het voorafgaande jaar al een gele kaart had gekregen.

Door bewustwording en een actieve opstelling van de telers leidde het handhaving- en waarschuwingssysteem met gele en rode kaarten de afgelopen jaren tot een forse afname van het aantal overtredingen.

Afdekken, bijvoorbeeld met deugdelijk zwart landbouwplastic is een relatief goedkope en praktische oplossing. Na een jaar is de hoop onschadelijk en kan deze verwerkt worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.