Akkerbouw

Nieuws 177 x bekeken

Conclusie monitoring: snelle ontwikkeling wintertarwe

Mijdrecht – Het mooie voorjaarsweer heeft de ontwikkeling van wintertarwe versneld, constateert Bayer CropScience bij de derde monitoring wintertarwe.

De aanvankelijke achterstand is hiermee ingehaald. De bladziektebestrijding kan daardoor zoals gebruikelijk rond Koninginnedag plaatsvinden.

Vroeg gezaaide wintertarwes zijn in rap tempo naar het eerste tot tweede knoopstadium gegroeid. De droge omstandigheden beginnen echter ook hun tol te eisen. Kunstmest wordt slecht opgenomen en tarwe reageert op structuurplekken. Hierdoor treedt vergeling op van ouder blad.
Verder wordt opgemerkt dat de septoriadruk laag is, maar dat in gevoelige rassen veel meeldauw voorkomt. De laatste week werd dat minder door verdroging van het oudere blad, maar onder broeierige omstandigheden kan meeldauw zich weer verder ontwikkelen.

Op percelen met gevoelige rassen komt wat gele roest voor. Ook de eerste sporenhoopjes van bruine roest zijn aangetroffen. Warm weer is gunstig voor bruine roest.

Bayer geeft aan dat een goede T1-bespuiting snel een positief rendement geeft gezien de gunstige marktvooruitzichten. Bij regen kan de ziektedruk snel toenemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.