Akkerbouw

Nieuws

Breeders Trust daagt FAVV voor rechter in België

Brussel – Breeders Trust daagt de Belgische voedselautoriteit FAVV voor de rechter. Breeders Trust wil kunnen beschikken over informatie van de FAVV over pootaardappelen in België.

”Dan lukt het beter om op een efficiënte wijze de kwekerslicenties te innen en te handhaven”, zegt algemeen directeur Geert Staring. Breeders Trust is in 2008 opgericht om illegaal gebruik van pootgoed tegen te gaan. Er zijn zeven handelshuizen uit Noordwest-Europa bij aangesloten.

Volgens Staring wil Breeders Trust informatie van de FAVV over welke rassen pootaardappelen door welke teler worden verbouwd. ”Breeders Trust beroept zich op het kwekersrecht, waarbij de kweker het recht heeft op deze informatie om zo efficiënt de licenties te kunnen innen.”

Het gaat volgens Staring vooral om zogenoemd hoevepootgoed dat door de telers zelf is geteeld en op het eigen bedrijf weer wordt uitgeplant. ”Het FAVV vraagt ieder jaar bij alle Belgische landbouwers welke rassen en welke arealen pootaardappelen worden geteeld. Dit van belang voor de beheersing van quarantaineorganismen en de fytosanitaire controle daarop.”

Breeders Trust heeft ook vier Belgische telers en een opslagbedrijf gedagvaard.

Of registreer je om te kunnen reageren.