Akkerbouw

Nieuws 231 x bekeken

Brazilië oogst record van 72,2 miljoen ton sojabonen

Sao Paulo - Brazilië produceert dit jaar een record van 72,2 miljoen ton sojabonen. Volgens het overheidsbureau Conab is dat 5,2 procent meer dan vorig jaar, toen 68,7 miljoen ton sojabonen is geoogst.

De akkerbouwers hebben dit jaar 24,2 miljoen hectare sojabonen geteeld, ook een record. Het areaal sojabonen is 2,3 procent gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Omdat het seizoen groeizaam was voor sojabonen is de productiestijging uitgekomen op 5,2 procent. Brazilië is na de VS de grootste producent van sojabonen ter wereld.

De uiteindelijke sojaproductie in Brazilië valt mee. In oktober en november vorig jaar leed de pas ingezaaide soja onder droogte. Terwijl de vele regen in februari en maart de oogst vertraagde.
Het Duitse analysebureau Oil World schrijft de productiestijging toe aan de areaalgroei, maar ook aan het gebruik van genetisch veranderde sojasoorten. “Deze oogst bestond voor 86 procent uit transgene soja. Dat was vorig jaar 72 procent.”

Volgens Conab hebben de Brazilianen niet alleen meer soja geoogst. Er is ook meer katoen, gewone bonen en rijst geoogst. Alleen bij mais valt de oogst kleiner uit dan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.