Akkerbouw

Nieuws

Boeren moeten 'auteursrechten' betalen op aardappelen

Een groepering van Europese aardappelkwekers heeft vijf Belgische landbouwers en het Federale Voedselagentschap (FAVV) voor de rechter gesleept, schrijft Het Nieuwsblad. 'We zijn het beu dat in België op grote schaal kwekersrechten op onze beschermde aardappelsoorten worden ontdoken', zegt de organisatie.

Breeders Trust bestaat uit zeven grote aardappelkweekbedrijven uit Nederland, Duitsland en Denemarken. Ze ontwikkelen nieuwe aardappelsoorten. 'De zoektocht naar nieuwe aardappelrassen die meer opbrengen en meer kwaliteit bieden, duurt verschillende jaren en kan deze bedrijven tot drie miljoen euro kosten', zegt Geert Staring, algemeen directeur van de in Brussel gevestigde Breeders Trust.

Zijn organisatie sleept in ons land nu bij wijze van voorbeeld vijf landbouwers voor de rechtbank, onder wie een opslaghouder, 'wegens het niet betalen van de kwekersrechten die gedurende dertig jaar op deze beschermde aardappelsoorten gelden', zegt Staring. Kwekersrechten zijn als het ware de auteursrechten van wie als eerste een nieuwe soort aardappel heeft geteeld.

Factuur toesturen

Daarom wilde Breeders Trust ook dat het Federale Voedselagentschap openbaar zou maken welke landbouwer welk soort aardappelen pootte. Want alleen op die manier kon het bedrijf elke landbouwer die een beschermde aardappelsoort oogstte een factuur toesturen voor de verschuldigde kwekersrechten. 'Het FAVV heeft immers al die gegevens in zijn bezit, in functie van de voedselveiligheid', zegt Staring. Maar het FAVV weigerde. 'Volgens ons valt die informatie onder de wet op de privacy, vermits het om individuele persoonsgegevens gaat', zegt FAVV-woordvoerster Lieve Busschots.

Per landbouwer zouden de kwekersrechten per oogst een paar honderd tot zelfs duizend euro bedragen. In totaal zou het in België over een paar miljoen euro aan niet geïnde kwekersrechten gaan. 'En dat geld lopen onze kwekers niet graag mis, omdat het hen verhindert in nieuw onderzoek te investeren, waar de landbouwers uiteindelijk ook beter van worden', besluit Geert Staring.

Zijn organisatie eist nu voor de rechter ook financiële compensaties wegens 'reputatieschade'. Van één van de betrokken landbouwers wordt meer dan 30.000 euro schadevergoeding geëist.

Zowel de Boerenbond als het Algemeen Boerensyndicaat betreuren de 'klopjacht' en 'razziatechnieken' die Breeders Trust gebruikt. Boerenbond-woordvoerder François Huyghe: 'Wij begrijpen dat er kwekersrecht moet worden betaald wanneer een landbouwer met beschermde aardappelsoorten werkt, maar een beetje meer overleg met de sector was echt wel aangewezen.'


agd.media

Of registreer je om te kunnen reageren.