Akkerbouw

Nieuws

Bloemen helpen trips in prei te bestrijden

Wageningen – De aanwezigheid van bloemensoorten als boekweit en zonnebloem naast een preiperceel reduceert het aantal tripsen in de preiplanten.

Dat blijkt uit een meerjarige proef van onderzoeksinstituut PPO van Wageningen UR.
Trips veroorzaakt in meerdere gewassen veel schade, zo legt PPO het doel van het onderzoek uit. Biologische bestrijding van trips is lastig.

Door een combinatie van compost en uitzetten van roofmijten kan de tripsaantasting met zo’n 36 procent worden verminderd. Deze prei kan goed als kwaliteit I worden afgezet. Voor verdere tripsreductie in prei zijn aanvullende maatregelen noodzakelijk.

Het doel van het aanleggen van een bloemenstrook was om natuurlijke vijanden aan te trekken. Het aantal rovers, zoals roofmijten, in de preiplanten neemt door een bloemenrand niet toe. Verder wordt opgemerkt dat in prei die naast een bloemenstrook staat meer tripsen per plant wordt geteld dan in prei die niet naast de bloemenrand staat.

Of registreer je om te kunnen reageren.