Akkerbouw

Nieuws 498 x bekeken

Bieten extreem vroeg gezaaid

Bergen op Zoom – De suikerbieten zijn dit jaar vroeger gezaaid dan ooit. Vergeleken met vorig jaar zaten de bieten 16 dagen eerder in de grond, zo blijkt uit een overzicht van het suikerbieteninstituut IRS.

De gemiddelde zaaidatum voor de suikerbietenteelt is dit jaar 24 maart, tegen 9 april vorig jaar. Daarmee is dit jaar extreem vroeg. Vorig jaar verliep het zaaien van de suikerbieten volgens het normale schema. Over de afgelopen tien jaar ligt de gemiddelde zaaidatum namelijk op 8 april.

In Zeeuwsch-Vlaanderen werd een gemiddelde zaaidatum geregistreerd van 17 maart. Een dag later volgde de rest van Zeeland en Oost- en Zuid-Flevoland. In het Zuidoosten verliep het zaaien het minst snel, Oost-Brabant noteerde als laatste een gemiddelde zaaidatum op 30 maart.

Alleen in 2003 werd ook een gemiddelde zaaidatum in maart genoteerd en wel op 29 maart. In dat jaar kwam met name het zaaien op de noordelijke dal- en zandgronden wat later op gang.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.