Akkerbouw

Nieuws 212 x bekeken 1 reactie

Bezwaar tegen proef met transgene aardappelen

Lelystad – De organisatie Gentechvrije Burgers hebben bezwaar gemaakt bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu tegen proeven met aardappelen die door genetische modificatie resistent zijn gemaakt tegen phytophthora.

Het bezwaar van de organisatie is dat de proefpercelen opzettelijk worden besmet met phytophthora-sporen. ”Anders kan men niet testen of de transgene aardappelen bestand zijn tegen phytophthora. Van schimmels is bekend dat zij zich kilometers kunnen verspreiden.”

Volgens De Gentechvrije Burgers liggen de proefvelden in de gemeenten Borger-Odoorn, Lelystad, Wageningen, Venray en Binnenmaas. De indieners van het bezwaarschrift zijn tegen genetische modificatie.

”Verder maken we bezwaar tegen antibioticumresistentiegenen die bij deze proeven gebruikt worden. De mogelijke aanwezigheid van het nptIII-gen in deze transgene aardappelen zou ervoor kunnen voor zorgen dat dit gen naar micro-organismen kan worden overgedragen. Daardoor zou het antibioticum op termijn niet meer toegepast kunnen worden.”

Eén reactie

 • no-profile-image

  Miep Bos, woordvoerster van de Gentechvrije Burger

  Op 4 juli begon ik met een internationale internetpetitie bij change.org tegen een gentech dierenvaccin dat uitgeprobeerd gaat worden op 4000 kalfjes door de multinational Intervet, uit Boxmeer, die tegenwoordig deel uitmaakt van de multinational Merck. De mest en het stro met de gentech bacterie er in, worden uitgereden op het land.

  Op het ogenblik hebben meer dan 1600 mensen getekend. Inmiddels is mijn petitie gestuurd naar staatssecretaris Joop Atsma samen met mijn zienswijze en bezwaarschrift. Nog niet eerder maakten zoveel mensen bezwaar tegen een gentech dierenvaccin. De 1 tot 2 weken jonge kalfjes worden weggehaald bij hun moeder en in Sint Anthonis (Br) in een dierenverblijf van Intervet geplaatst. Zij kunnen dus ook geen colostrum meer drinken, de eerste melk die zo belangrijk is voor kalfjes. Een eerdere studie toonde aan, dat kalfjes ziekteverschijnselen kregen na een soortgelijke inenting, maar de firma vond, dat het vaccin niet de schuldige was.

  Men is er op uit om zo snel mogelijk een toelating van het middel te krijgen. Maar in Europa is men strenger dan in de USA. Aan het eind van de proef worden de kalfjes gedood. Men gebruikt bacteriën, waarbij men genen verwijdert (deletie). Dit heeft men meer gedaan en met een verrassende uitkomst. *Zweedse onderzoekers hadden bij een ziekteverwekkende bacterie twee genen uitgeschakeld die in de infectiecyclus van deze bacterie een belangrijke rol spelen.

  Daardoor verwachtten de onderzoekers een verminderde virulentie. Maar tot hun verrassing bleek bij dierproeven, dat die bacterie juist nog meer ziekteverwekkend werd. www.gentechvrij.nl. *Uit: De verborgen gevaren van vaccinaties door Tinie Kuiper, blz 270.

Of registreer je om te kunnen reageren.