Akkerbouw

Nieuws

Belgische fritesprijs stijgt onophoudelijk

Brussel – De prijs van Belgische frites stijgt constant, zelfs wanneer de aardappelprijs daalt.

Dit meld de Belgische onderzoeks- en voorlichtingsorganisatie Ovio. De fritesprijs is in het afgelopen decennium verdubbeld, in de laatste vijf jaar met 16 procent gestegen en sinds 1976 is zelfs een stijging van 300 procent waarneembaar.

”In september 2010 waarschuwden we de consumenten al dat de stijging van de aardappelprijs waarschijnlijk zou leiden tot een stijging van de prijs van frites. Na analyse stellen we vast dat de reële stijging van de fritesprijs niet van dezelfde grootte is als de stijging van de aardappelprijs.” Een oorzaak wordt gevonden in de sterker gestegen frituurtarieven ten gevolge van de late, kleinere, aardappeloogst.

In het feit dat de fritesprijs nooit daalt, speelt volgens Ovio het zogenaamde mosseleffect mee; als de prijs van de mosselen in Zeeland stijgt, dan stijgt ook de prijs in het restaurant. Als de mosselprijs in Zeeland daalt, dan daalt de prijs in het restaurant echter niet. De tussenpersoon, in dit geval de restauranthouder, behoudt dan de verworven winst. Zo zal hij, bij een volgende prijsstijging, zijn prijs niet zo snel moeten verhogen, wat de indruk wekt dat hij minder duur is.

Invoer, en de bijbehorende winstmarges van tussenpersonen, heeft ook een prijsopdrijvend effect. Het aandeel aardappelen voor de verwerkende industrie stijgt, terwijl de vraag naar verwerkte producten groter is dan het aanbod.

”In april 2008 kondigde de Belgische minister van economie aan dat hij verduidelijking wilde brengen in de prijsregulering van frites. Een onderzoek stond toen al op het programma, maar drie jaar later is nog altijd niets gepubliceerd”, constateert Ovio. ”De Europese Commissie stelde enkele jaren geleden al voor om een gemeenschappelijke aardappelmarkt in het leven te roepen, maar ook daar zit duidelijk geen schot in de zaak.”

Of registreer je om te kunnen reageren.