Akkerbouw

Nieuws

BAI: areaal aardappelen groeit 4 procent

Den Haag – Het Nederlandse areaal consumptieaardappelen groeit dit jaar met 4 procent naar 72.972 hectare.

Dat concludeert het Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) van het Productschap Akkerbouw op basis van de laatste voorraadinventarisatie. ”Dit percentage moet mogelijk worden bijgesteld omdat telers stoppen met de aardappelteelt of omdat er nieuwe telers bijkomen.”

De inventarisatie van BAI is gehouden onder 430 telers die vorig jaar bijna 12 procent van het aardappelareaal hebben geteeld. Uit de voorraadinventarisatie blijkt verder dat 81 procent van de telers rond half april alle aardappelen had verkocht, 16 procent een deel en dat 3 procent van de telers nog geen aardappelen hebben verkocht.

Eerder meldde het Belgische onderzoeksinstituut PCA dat het areaal bewaaraardappelen in Vlaanderen dit jaar toeneemt met 5 procent. De Vlaamse akkerbouwers telen ook meer vroege aardappelen, blijkt uit een enquête onder 125 aardappeltelers in Vlaanderen. Uit de enquête blijkt dat de telers 25 procent van het areaal onder contract telen. Dat was 31 procent in 2010. Ook deze resultaten zijn voorlopig, benadrukt het PCA omdat op het moment van de enquête nog niet alle telers hun areaal kenden of hun contracten hadden getekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.