Akkerbouw

Nieuws

Amerikaanse tarwetelers blij met vrijhandelsverdrag Colombia

Washington/Bogotá – De Verenigde Staten en Colombia hebben na weken van intensieve onderhandelingen een vrijhandelsakkoord gesloten. Voor met name de Amerikaanse tarwetelers opent het verdrag nieuwe deuren.

Andersom kunnen Colombiaanse exporteurs van suiker en fruit mogelijk profiteren.
De nationale organisatie voor tarwetelers (NAWG) denkt dat het verdrag de Amerikaanse exporteurs van tarwe circa 100 miljoen dollar (70 miljoen euro) kan opleveren. Voor de deal konden zij nauwelijks concurreren met lidstaten van het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur, waartoe onder meer Brazilië en Argentinië behoren.

Colombia is geen volwaardig lid, maar heeft wel een associatie-verdrag met Mercosur. In de praktijk importeert Colombia hierdoor nu vooral tarwe uit Argentinië. Amerikaanse tarwe-exporteurs zagen bovendien de concurrentie vanuit Canada toenemen. Canada tekende onlangs een vrijhandelsverdrag met Colombia.

Volgens het verdrag worden importtarieven voor 80 procent van alle industriële- en consumentenproducten direct afgeschaft, terwijl importtarieven voor de overige categorieën de komende tien jaar worden afgebouwd tot nul. Meer dan de helft van alle Amerikaanse landbouwexporten naar Colombia zijn door het vrijhandelsverdrag onbelast.

De Amerikaanse regering benadrukt dat Colombia volgens de deal meer gaat doen om de rechten van arbeiders en vakbondsleden- en leiders te beschermen. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn in Colombia sinds 1991 meer dan 2200 vakbondsleden bewust vermoord door paramilitaire groeperingen.

Amerikaanse bedrijven als Chiquita en Coca Cola zijn in het verleden beschuldigd van directe en indirecte steun aan rechtse paramilitaire groeperingen die gewelddadig optreden tegen vakbonden en linkse guerrilla’s. Zelf hebben bedrijven dit ontkent. In sommige gevallen zou sprake zijn geweest van afpersing door de paramilitairen.

Of registreer je om te kunnen reageren.