Akkerbouw

Nieuws 301 x bekeken

Alleen aardappelexport Rusland voor NAO-leden

Den Haag – Exporteurs kunnen alleen ongewassen aardappelen volgens een nieuw protocol leveren aan Rusland als ze lid zijn van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).

Volgens de Voedsel en Waren Autoriteit heeft de NAO als enige organisatie een protocol ontwikkeld dat voldoet aan de eisen. Er mag slechts 1 procent grond in de partij aardappelen zitten. Die grond moet aantoonbaar vrij zijn van cysten.

Er gelden eisen voor traceerbaarheid, niet alleen voor de pakstations maar ook voor de telers die de aardappelen leveren. Er moeten twee keer grondmonsters worden genomen in de aardappelen, één keer in de bewaring en dan nog een keer in de gereedstaande partij.

Als cysten worden gevonden in een partij aardappelen, mag de exporteur vier weken geen ongewassen aardappelen leveren aan Rusland. Andere partijen aardappelen moeten worden teruggehaald uit het certificeringsproces. Bij een tweede vondst mag de exporteur de rest van het seizoen geen ongewassen aardappelen leveren aan Rusland.

Als er cysten worden gevonden bij het officiële exportbemonstering volgt een onderzoek. ”Dan heeft de deelnemer een probleem”, meldt de VWA. ”Er volgt een onderzoek. Wanneer bijvoorbeeld blijkt dat de deelnemer de administratie niet op orde heeft of er een partij verwisseld is wordt de deelnemer het hele seizoen uitgesloten van export op Rusland.”

Of registreer je om te kunnen reageren.