Akkerbouw

Nieuws

Algerije verwacht zelf alle pootgoed te kunnen telen

Algiers - Algerije kan in 2013 zijn eigen pootgoed produceren voor de consumptieteelt. Dan hoeft het Noord-Afrikaanse land geen pootaardappelen meer te importeren, zei landbouwminister Rachid Benaissa op een onderzoeksconferentie in de hoofdstad Algiers.

Volgens Benaissa produceerde Algerije in seizoen 2009/2010 zo’n 300.000 ton pootaardappelen. “Dat is 65 procent van wat we nodig hebben. In twee jaar kunnen we zelfvoorzienend worden. Onze onderzoekslocaties hebben 131 rassen tot hun beschikking, waarvan een aantal goed zijn aangepast aan het Algerijnse klimaat.”
De aardappelteelt groeit, stelt Benaissa. In 2010 is 3,2 miljoen ton consumptieaardappelen geteeld. In 2009 was dat 2,67 miljoen ton. Benaissa verwacht dit jaar een oogst van 3,4 miljoen ton.

Commercieel directeur Jan van Hoogen van handelshuis Agrico verwacht niet dat het zo’n vaart loopt. “Algerije heeft vaker gezegd zelfvoorzienend te willen zijn. Maar het klimaat is te warm voor pootaardappelen. Daardoor is de luizendruk groot, waardoor je meer last hebt van virusziekten. De Algerijnen importeren E-klasse pootgoed wat ze één keer vermeerderen en dan uitpoten voor de consumptieteelt. Deze situatie verandert niet zomaar.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.