Akkerbouw

Nieuws

Akkoord over ongewassen aardappelen naar Rusland

Den Haag – De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft de eisen voor ongewassen aardappelen voor export naar Rusland aangescherpt.

Dat komt de exporteurs dit seizoen goed uit, maar ze vrezen dat de eisen ook blijven bestaan als de aardappelprijzen veel lager zijn.

Rusland heeft de laatste maanden een aantal keren cystenaaltjes gevonden in aardappelen die afkomstig zijn uit Nederland. Daarom moeten alle aardappelen voor Rusland sinds maandag 18 april worden gewassen. De meeste besmette partijen betrof aardappelen die via Nederland werden gereëxporteerd naar Rusland.

De VWA heeft een protocol gepubliceerd waarbij aardappelen niet gewassen hoeven te worden. Dit geld alleen voor aardappelen die in Nederland zijn geteeld. Voor buitenlandse aardappelen blijft de wasverplichting gelden.

De Nederlandse exporteurs moeten gecertificeerd zijn voor levering aan Rusland. Ze moeten meer grondmonsters nemen in de bewaarcellen bij de telers. De eis van grondmonsters in gereedstaande partijen aardappelen blijft bestaan. De exporteurs moeten aan strengere regels voldoen voor tracking and tracing.

Als in een partij aardappelen cystenaaltjes worden gevonden verliest de exporteur voor enige tijd zijn exportcertificaat naar Rusland. Bij een tweede vondst verliest de exporteur definitief zijn exportvergunning.

Rusland heeft de laatste weken zoveel aardappelen gekocht in het buitenland, dat de vraag deze week is afgenomen. Daardoor is de schade voor de exporteurs beperkt gebleven. Wel vrezen ze dat de eisen blijven bestaan, ook als in een nieuw seizoen de aardappelprijzen veel lager zijn.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.