Akkerbouw

Nieuws

Zwarte vlekken in peen rond oogst te voorspellen

Wageningen – Het bedrijf NSure, ontstaan vanuit Wageningen UR, wil een test ontwikkelen die rond het oogsttijdstip van peen het risico op zwarte vlekken kan voorspellen.

Hiermee kan 90 procent van de schade door zwarte vlekken worden voorkomen. Het Productschap Tuinbouw stelt hiervoor 238.389 euro beschikbaar.

Zwarte vlekken leiden tot grote kosten in de peensector, omdat een partij soms met veel schade uit de opslag komt. Naar schatting gaat 4 procent van de bewaarpeen verloren aan zwarte vlekken; een jaarlijkse verliespost van 1,5 miljoen euro, sorteerkosten en imagoverlies niet meegerekend.
De test die NSure wil ontwikkelen is gebaseerd op onderzoek naar genen. Hierin wordt bekeken welke genen actief worden in relatie tot het optreden van de zwarte vlekken.

In het gewas peren wordt deze techniek al toegepast tegen hol en bruin. De trefkans is 90 procent, meldt het bedrijf. Telers betalen ongeveer 125 euro voor het uitvoeren van een bepaling. ”We hebben minimaal een jaar nodig om de test verder te ontwikkelen”, geeft NSure-directeur Monique van Wordragen aan. ”We hopen de test voor rooiseizoen 2012 beschikbaar te hebben voor telers.”

Of registreer je om te kunnen reageren.