Akkerbouw

Nieuws

Zuid-Korea wil meer investeren in landbouwgrond buitenland

Seoel – De regering van Zuid-Korea wil bedrijven stimuleren meer te investeren in landbouwproductie over de grens.

Het land, de derde grootste importeur van mais wereldwijd, vindt zichzelf te kwetsbaar voor prijsschokken en hoge voedselprijzen.

Dat blijkt uit de nieuwe nationale strategie van het ministerie van landbouw. Circa 60 bedrijven met een hoofdzetel in Zuid-Korea bezitten landbouwgrond in het buitenland, aldus het ministerie. Van de in totaal 24.000 hectare is vorig jaar 87.000 ton graan geoogst.

De regering zag in de voedselprijsstijging in 2008 aanleiding bedrijven actief te ondersteunen bij het aankopen en leasen van landbouwgrond. In de praktijk verwerven de bedrijven uit Zuid-Korea veelal landbouwgrond in Rusland. Zuid-Korea importeert niettemin dit jaar tussen de 8 en 9 miljoen ton graan.

Eerder kocht Daewoo Logistics 1,3 miljoen hectare landbouwgrond in het Afrikaanse Madagaskar. De firma zei 4,8 miljard euro te investeren over een periode van 20 jaar, maar een coup d’etat maakte dat de hectares uiteindelijk naar een Indiaas bedrijf gingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.