Akkerbouw

Nieuws 164 x bekeken

Zeker 10 procent koolzaad in Polen uitgewinterd

Warschau - In Polen is 10 tot 15 procent van het winterkoolzaad beschadigd geraakt door vorst.

In sommige regio’s in het noorden en noordoosten loopt dat op naar 50 procent, meldt de Poolse telersvereniging KZPR (Krajowe Zrzeszenie Producentow Rzepaku). “In het noorden hebben veel boeren delen van hun koolzaadpercelen weer omgeploegd.”

KZPR schrijft de grote schade toe aan de late inzaai van het winterkoolzaad in de herfst. “Bovendien is na de inzaai ook schade ontstaan door het vele vocht. Later kwam daar de strenge vorst over heen. We gaan er vanuit dat Polen dit jaar minder koolzaad produceert.”

Volgens de Europese graanhandelsorganisatie Coceral komt Polen dit jaar op een areaal van 800.000 hectare koolzaad. Vorig jaar is 780.000 hectare geteeld. Polen is de vierde producent van koolzaad in de EU na Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.