Akkerbouw

Nieuws

Zaaimoment cichorei luistert nauw

Roosendaal – Het bepalen van het beste zaaimoment voor cichorei luistert nauw, zo blijkt uit berichtgeving van cichoreiverwerker Sensus. Cichoreizaad kan vanaf 1 april de grond in. Voor die datum is het vaak nog te koud.

Zaaien onder koude omstandigheden kan leiden tot een traag begin met risico op schieters, een slechte opkomst en een lastige onkruidbeheersing. Na 1 april moet het zaaien wel snel gebeuren, want wachten betekent een verkorting van het groeiseizoen met lagere opbrengst tot gevolg.

Het devies is dus: zodra het april is zo snel mogelijk zaaien als de grond er klaar voor is. Elke week uitstel betekent een opbrengstvermindering van gemiddeld 2 ton. In mei loopt dat zelfs op tot ongeveer 4 ton per week uitstel.

Of registreer je om te kunnen reageren.