Akkerbouw

Nieuws 213 x bekeken

Zaaigewassen Zuiden vroeg, geduld nodig voor aardappelen

Westmaas - De zaaigewassen zitten in het zuidwesten van het land eind deze week voor 80 tot 90 procent in de grond. Dat zegt Luc Remijn van DLV Plant. Dat is een week tot tien dagen vroeger dan normaal.

Met gewassen die moeten worden gepoot, zoals aardappelen, moeten akkerbouwers geduld hebben. “Granen, bieten, uien. Voor dat soort gewassen is het weer goed geweest. We hebben twee keer vorst gehad, wat goed was voor de structuur. Samen met de zon kunnen telers een goed zaaibed maken. Heel erg mooi op tijd.”
Eind vorige week strooide neerslag wat roet in het eten, maar eind deze week zijn veel hectares van zaad voorzien.

Dieper in de grond is het moeilijker. “Het valt op veel percelen niet mee om aardappelen te poten”, merkt Remijn. Telers komen natte kluiten tegen. “Dat is rotgrond. Niet verweerd, te nat. Daar kun je niks mee nu. Daarom moet rustig worden afgewacht tot het droger is. Daar is tijd genoeg voor.”
Aardappelen worden normaliter vanaf de tweede helft van april gepoot, zegt Remijn. “Niet knoeien in de grond, dat is belangrijk.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.