Akkerbouw

Nieuws 176 x bekeken

Wetsvoorstel voor einde aan ethanolsubsidie VS

Washington – Drie senatoren hebben wetsvoorstellen ingediend bij het Amerikaanse Congres om een eind te maken aan de subsidie op maisethanol. De senatoren Dianne Feinstein, Tom Coburn en Ben Cardin willen zo 6 miljard dollar (4,3 miljard euro) besparen.

Volgens Feinstein steunt de overheid de productie van bio-ethanol op drie manieren, zegt ze in een interview met zakensite Central Valley Business Times. ”De overheid verplicht bijmenging van brandstof met bio-ethanol. De overheid belast de import van ethanol. En de brandstofproducenten krijgen een subsidie van 45 cent per gallon ethanol (8,5 eurocent per liter).”

Feinstein wil alleen geld geven aan ethanol dat is geproduceerd uit tweede generatie grondstoffen, zoals reststoffen uit de voedingsector of oneetbare plantendelen. ”Door het importtarief te verlagen komt genoeg ethanol uit het buitenland beschikbaar.”

Vorige week had de American Bakers Association bij het Congres geprotesteerd tegen de overheidssubsidie op ethanol. Volgens de bakkersorganisatie leidt het tot oneerlijke concurrentie omdat de subsidie de maisprijs en daarmee ook de tarweprijs opdrijft voor de bakkers.

De Renewable Fuels Association (RFA) heeft het Congres opgeroepen de wetsvoorstellen af te wijzen. Directeur Bob Dinneen wijst op de stijgende olieprijs. ”Dure olie bedreigt het herstel van de economie. Ethanol geeft de Amerikanen goedkope brandstof en het schept werk.” De RFA vreest dat de ethanolsector stagneert zonder subsidie. ”Dat blokkeert de ontwikkeling van de ethanolproductie uit tweede generatie grondstoffen

Of registreer je om te kunnen reageren.