Akkerbouw

Nieuws 225 x bekeken

Vroeg begin bietenseizoen; driekwart gezaaid

Dinteloord - Het suikerbietenseizoen 2011-2012 is dankzij de aanhoudend goede voorjaarsomstandigheden vroeg begonnen.

Al bijna driekwart van het Nederlandse areaal is gezaaid, zo blijkt uit gegevens van Suiker unie en bieteninstituut IRS. Vorig jaar zat rond deze tijd nog geen 20 procent in de grond. In de meeste kleigebieden worden de zaaiwerkzaamheden nu afgerond. Op de zandgronden, vooral in het Zuidoosten, is tot nu een derde gezaaid. De gemiddelde zaaidatum wordt uitzonderlijk vroeg. In het Noorden en Oosten heeft flinke vorst vorig weekeinde geleid tot enkele hectares overzaai.

Muizenvraat is ook een oorzaak van het opnieuw zaaien van enkele percelen suikerbieten. Suiker Unie merkt verder op dat er nog steeds restanten bieten van vorig seizoen worden aangetroffen. Deze kunnen vergelingsziekte veroorzaken. Restanten bieten moeten worden verwijderd en afgedekt.

Of registreer je om te kunnen reageren.