Akkerbouw

Nieuws

Veel schade in wintertarwe VS

Washington – Veel wintertarwe in de VS staat er beroerd voor.

De door droogte en kou aangetaste tarwe kan niet meer volledig herstellen omdat de tijd tot de oogst te kort is. De VS is verreweg de grootste tarwe-exporteur ter wereld.

Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) staat 25 procent van de wintertarwe in Kansas er goed of zeer goed voor. Vorig jaar eind februari scoorde 53 procent van de tarwe in deze staat goed of zeer goed. Veertig procent van de tarwe in Kansas staat er slecht of zeer slecht voor. Kansas is de staat in de VS waar de meeste tarwe wordt geteeld.

Ook in de andere drie grote tarweproducerende staten is het gewas er slechter aan toe dan vorig jaar. In Oklahoma is 42 procent van de tarwe beschadigd door de kou en in Texas 56 procent.
Veel tarwe heeft volgens de USDA min 30 graden vorst te verduren gehad, terwijl de sneeuwlaag te dun was om de tarwe te beschermen.

Volgens een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw kan veel tarwe zich niet meer herstellen. ”De wintertarwe in veel staten had het te droog na het inzaaien. Toen kwam de extreme kou er over heen. En nu is het nog steeds te droog, zodat het gewas zich niet kan herstellen. De tijd voor de oogst begint is te kort. Die begint in het Zuiden al in mei.”

Of registreer je om te kunnen reageren.