Akkerbouw

Nieuws

VS levert iets meer aardappelen aan Japan

Washington – De Verenigde Staten hebben vorig jaar voor 1,3 miljoen dollar (935.000 euro) aan aardappelen voor de chipsproductie verkocht aan Japan.

Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) is Japan al sinds 2006 open voor chipsaardappelen uit de VS. Tot nu toe hebben alleen de staten Californië en Washington daar gebruik van gemaakt. Pas in februari dit jaar zijn de eerste chipsaardappelen uit Washington naar Japan verscheept.

Tot 2006 verbood Japan de invoer van alle aardappelen uit de VS uit vrees voor de insleep van ziekten. Sinds 2006 mogen Japanse chipsfabrikanten van februari tot en met juni aardappelen importeren uit dertien staten in de VS. De aardappelen moeten tot chips worden verwerkt in het havengebied van Hiroshima en mogen niet verder het land in.

Het USDA denkt dat de Amerikaanse aardappelsector nog veel meer kan exporteren naar Japan. De Japanse chipsproducenten hebben jaarlijks 310.000 tot 340.000 ton aardappelen nodig. De VS heeft daar vorig jaar 1.899 ton van geleverd.

Of registreer je om te kunnen reageren.