Akkerbouw

Nieuws

Topjaar voor pootgoedexport

Emmeloord – Het gaat bijzonder goed met de pootgoedexport en de verwachtingen van de Europese en Russische afzet zijn zeer goed.

”Wij gaan een nieuw record vestigen”, zegt Jan van Hoogen, commercieel directeur bij handelshuis Agrico. Hij verwacht uitbreiding in Zuid-Europa, Rusland en bijvoorbeeld Marokko. ”In Marokko waren er vorig jaar problemen met afkeuringen. Nu hebben ze ineens 10.000 ton meer geïmporteerd om de gaten mee te vullen. In Europa gaat het ook heel goed. Er is al mee gekocht en de rest van ons pootgoed gaat ook op. Voor een groot deel vervanging na het vorige slechte seizoen.”

Ook Jan Hoogenboom, financieel manager bij handelshuis HZPC, is enthousiast: ”Het wordt een topjaar. Het op één na beste jaar ooit. We gaan 1991, toen we 803.000 ton exporteerden, niet redden. Hoe we precies uitkomen is moeilijk te voorspellen. Het moet allemaal in Europa worden afgezet nu. Aan de rest van de wereld verandert niet veel meer.”

Hoogenboom noemt Rusland specifiek als bijzondere post. ”We zitten al dicht tegen het getal van vorig jaar aan en we hebben nog een hoop te doen. We leveren eind maart en april veel aan Rusland. Door de omstandigheden hebben de Russen niet alleen de consumptie-oogst gemist, ze konen ook niet in eigen pootgoedbehoefte voorzien. Dat is zeker in Zuid-Rusland het geval.”

Hij is tevreden over het exportseizoen. ”Een prachtig mooi jaar. Het prijsniveau is niet het allerhoogst, maar de oogstomvang is uitstekend. Per hectare een recordopbrengst voor Nederlandse telers.”

Of registreer je om te kunnen reageren.