Akkerbouw

Nieuws

Tekort aan zaaizaad zomertarwe

Apeldoorn – Er is een tekort aan zaaizaad voor zomertarwe. Ondanks het feit dat de Europese Commissie Nederland een derogatie heeft gegeven om handelstarwe als zaaizaad te mogen gebruiken.

Afgelopen najaar is minder wintertarwe gezaaid vanwege de regen. Plantum, de organisatie van veredelingsbedrijven, had de Europese Commissie daarom verzocht om handelstarwe als zaaizaad te mogen gebruiken om een tekort aan zaad voor zomertarwe te voorkomen.

Plantum schat dat 20 tot 30 procent van de wintertarwe niet is gezaaid. Dat is een areaal van ongeveer 32.000 hectare. Er is een derogatie aangevraagd voor 1.000 ton zaaizaad, goed voor zo’n 6.000 hectare zomertarwe. Andere lidstaten van de Europese Unie konden zaad leveren, zodat de Commissie aan Nederland uiteindelijk een derogatie heeft gegeven van 330 ton.

Volgens Aaldrik Venhuizen, hoofd van de afdeling kwaliteit marketing en organisatie van coöperatie Agrifirm Plant, is de derogatie onvoldoende. ”Het is lang niet genoeg om aan de vraag naar zomertarwezaad te voldoen.”

Volgens Venhuizen hebben telers die toch graan willen zaaien weinig alternatieven. ”Je kunt zomergerst zaaien. Het zaaien van een buitenlands tarweras heeft als nadeel dat je niet weet hoe dat ras presteert onder Nederlandse omstandigheden.”

CZAV kan vrijwel alle akkerbouwers voorzien van zaaizaad, zegt Rien Fieman, hoofd afdeling Granen van de coöperatie. ”In het zuidwesten van Nederland was al vroeg duidelijk dat veel wintertarwe niet gezaaid kon worden. Daarom hebben we in een vroeg stadium extra zaaizaad besteld voor zomertarwe. Bijna iedere akkerbouwer kan zaaien wat hij wilde.”

Het overschot aan zaaizaad voor wintertarwe wordt opgeslagen, zegt Fieman. ”Door de geconditioneerde opslag gaat de kwaliteit niet achteruit. Bovendien wordt het zaaizaad volgend seizoen opnieuw gekeurd op kwaliteit vóór het wordt verkocht als zaaizaad”, aldus Fieman.

Of registreer je om te kunnen reageren.