Akkerbouw

Nieuws 324 x bekeken

Teelt vervroegen voor opbrengstverhoging biologische aardappelen

Lelystad – Een grote potermaat en genoeg beschikbare stikstof helpen, naast voorkiemen, de biologische aardappelopbrengst fors te verhogen.

Dat concludeert Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO), onderdeel van Wageningen UR.
Het areaal biologische aardappelen bestaat grotendeels uit rassen die niet resistent zijn tegen de aardappelziekte phytophthora. Hierdoor is de teelt sterk afhankelijk van weersomstandigheden. Na een vochtige zomer kan de oogst tegenvallen. De teelt vervroegen is daarom belangrijk.

PPO legde in 2010 een demonstratieveld aan waarin het mogelijke effect van groter pootgoed en meer beschikbare stikstof aan de basis van de aardappelteelt wordt getoond. Uit eerdere proeven bleek vervroeging van de teelt een belangrijke maatregel voor een betere opbrengst; er zijn meer knollen uitgegroeid voordat phytophthora toeslaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.