Akkerbouw

Nieuws

'Steun peennotering is democratische beslissing'

Den Haag – Dat het Productschap Tuinbouw (PT) bijdraagt aan de noteringskosten voor peen van de Landbouwbeurs Noord- en Centraal Nederland (LNCN) is grotendeels gebaseerd op een enquête onder telers en dus een democratische beslissing.

Dat zegt Jan Roefs, voorzitter van de vakgroep vollegrondsgroente van LTO Nederland. Roefs deed tijdens de beslissende PT-vergadering van maandag zijn bezwaren tegen de steun nog uit de doeken. Hij vindt dat een publiekrechterlijk orgaan geen bemoeienis heeft met een private kwestie, zoals deze notering. Het PT ging vorig jaar mee in die redenering. Dit keer is de kogel door de kerk en krijgt LNCN 4.133 euro om noteerders een vergoeding te kunnen geven.

”Er zitten wel wat mitsen en maren aan”, vindt Roefs. ”De uitkomst van de enquête was echter positief. En wij werken toch ook voor onze leden? Ik heb mijn kanttekeningen geplaatst en bij de afweging heeft de enquête de zwaarste stem. De telers hebben gesproken. Dat gaf de doorslag.”
”Hartstikke mooi”, reageert Jan Douma, voorzitter van LNCN. ”We hebben er lang op moeten wachten. Het is een complex verhaal geworden met een goede afloop.”

Nederlandse peentelers zijn zowel bij de afwijzing van vorig jaar als de enquête van dit jaar duidelijk geweest, zegt Douma. ”De negatieve reacties waren vorig jaar net zo sterk als de positieve reacties nu. Telers zien het belang van de notering in.”

LNCN bevond zich in een lastige situatie. ”Het ene product wordt wel vanuit een vergoeding genoteerd en het andere niet. Dat was een niet vol te houden spagaat voor ons. Ik denk dat het ook niet helemaal helder was wat wij deden, maar de peen die wij noteren, is verreweg het grootste product binnen het segment en het belang van een goede notering hiervoor is groot. De recente beslissing is de enige route die open lag. Nu is het plaatje rond en daar zijn we erg content mee.”

Voor de handel is de peennotering minder belangrijk, zegt Frugi Venta-directeur Willem Baljeu. ”Telers hebben meer behoefte aan zo’n notering dan handel. Handelaren weten elke minuut wat er gebeurt op de markt, maar telers hebben blijkbaar behoefte aan vergelijking.”

Of registreer je om te kunnen reageren.