Akkerbouw

Nieuws

Steeds meer mais in VS voor bio-ethanol

Ames - De VS gaan de komende jaren steeds meer mais verwerken tot bio-ethanol.

Het Food and Agricultural Policy Research Institute (Fapri) verwacht dat in seizoen 2017/2018 de VS voor het eerst meer mais verwerkt tot bio-ethanol dan tot veevoer. "Dat komt ook doordat de veestapel in de VS krimpt. In zeven jaar is het maisverbruik voor bio-ethanol vervijfvoudigd. Maar de groei gaat wel steeds trager. En de groei blijft alleen als de brandstofprijs de ethanolproductie aantrekkelijk houdt", schrijft de Fapri in de nieuwste Agricultural Outlook.

De Fapri verwacht dat het maisareaal blijft groeien in de VS. "Mais levert de akkerbouwers meer op dan de teelt van soja of tarwe." De American Bakers Association heeft bij het Congres geprotesteerd tegen de overheidssubsidie op ethanol. Volgens de bakkersorganisatie leidt het tot oneerlijke concurrentie. De overheid in de VS geeft 45 dollarcent per gallon (8,5 cent per liter) subsidie op bio-ethanol. De VS wil minder afhankelijk worden van de import van aardolie.

Of registreer je om te kunnen reageren.