Akkerbouw

Nieuws

Soepele contractvorming industriegroentensector

Broekhuizenvorst – De contractonderhandelingen in de industriegroentensector verlopen dit jaar soepel. Dat zeggen verwerkers.

Telers willen voor de geboden prijzen, die een stuk hoger zijn dan vorig jaar, best erwten, tuinbonen en sperziebonen verbouwen.

”De hectares die we nodig hebben, krijgen we bij elkaar”, zegt Lou Heijnen, directeur productie bij Oerlemans Foods. De groenteverwerker contracteert een areaal dat vergelijkbaar is met vorig jaar. ”Erwten en tuinbonen waren relatief makkelijker te contracteren dan sperziebonen en spinazie”, merkt Heijnen. ”Dat heeft te maken met de grote hoeveelheden water die vanaf november zijn gevallen. Op een aantal percelen kunnen telers nu nog niet terecht. De grond komt in een later stadium wellicht beschikbaar voor spinazie en sperziebonen.”

Oerlemans verhoogde de erwtenprijs met 25 procent. ”Dat is de grootste stijging, maar erwten was het jaar ervoor ook de grootste daling. Alle producten zijn dit jaar in prijs verhoogd.”

Adri den Dekker, inkoopmanager bij groenteverwerker HAK, geeft aan dat het volume bij HAK is ingedekt. ”We breiden uit in productie en moeten onze voorraad aanvullen, die door de vrij slechte oogst van vorig jaar was geslonken. Groei van twee kanten dus.”

Den Dekker spreekt over een prijsstijging van 10 tot 20 procent; de hoogste stijging voor erwten.
In België verlopen de contractonderhandelingen een stuk minder soepel, vertelt een woordvoerder van de Belgische Boerenbond. ”Uit signalen blijkt dat het areaal niet wordt ingevuld. Zeker voor erwten en bonen is het lastig, al verschilt dit per fabriek. Dat komt door de prijs en de mogelijke alternatieven in de akkerbouwsector. Vooral in mais wordt hierdoor een uitbreiding verwacht. Eén verwerker heeft zelfs nogmaals een prijsverhoging doorgevoerd, naar een stijging van 22 procent. Ik weet nog niet wat dat heeft opgeleverd.”

Belgische verwerkers zoeken in het buitenland naar te contracteren arealen. ”En ze hopen op een productief jaar.”

De contracten voor intensieve groenten als spruiten, bloemkool en prei zijn zo goed als gevuld in België.

Of registreer je om te kunnen reageren.