Akkerbouw

Nieuws 386 x bekeken

Schadelijk aaltje in bladrammenas bekend

Oosterbeek – Het aaltje dat deze winter in de groenbemester bladrammenas schade veroorzaakte, is Paratrichodorus pachydermus. Dat blijkt uit onderzoek door BLGG AgroXpertus.

DLV Plant constateerde afgelopen winter de problemen in bladrammenas. Bij het determineren van het aaltje is gebruik gemaakt van innovatieve DNAtechnieken. Het blijkt te gaan om aaltjes uit de familie Trichodoridae. Deze groep vrijlevende wortelaaltjes staat bekend staan om hun grote beweeglijkheid en het vermogen om virussen over te brengen.

Uit analyse van de besmette percelen blijkt dat Paratrichodorus pachydermus de boosdoener is. Dit aaltje geeft vooral problemen bij suikerbiet, ui en witlof en in mindere mate bij aardappelen, peen en schorseneer. Volgens het Aaltjesschema 2010 van PPO Lelystad zou Paratrichodorus pachydermus geen schade geven bij bladrammenas, maar zich hierop wel vermeerderen. Aanpassing van het schema is dus gewenst.

Bladrammenas wordt gebruikt als groenbemester en heeft als voordeel dat het witte bietencystenaaltje (Heterodera schachtii) actief wordt bestreden. Nadeel is dat bladrammenas Trichodoridae matig tot sterk vermeerdert. Bij suikerbieten als teelt na bladrammenas moet dus goed worden afgewogen of er mogelijk sprake is van een besmetting met Paratrichodorus pachydermus. Bemonstering van het perceel en analyse met DNA technieken biedt hierover zekerheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.