Akkerbouw

Nieuws 222 x bekeken

'Rusland heft exportverbod op bij graanoogst van 85 miljoen ton'

Moskou – Als Rusland dit jaar meer dan 85 miljoen ton graan oogst, wordt het exportverbod opgeheven. Volgens landbouwminister Elena Skrynnik is 85 miljoen ton graan nodig om aan de binnenlandse behoefte te voldoen.

Dat meldt marktbureau APK-Inform. Het exportverbod geldt sinds 15 augustus vorig jaar. Door droogte heeft Rusland vorig jaar niet meer dan 63 miljoen ton graan geoogst. In 2009 is ruim 90 miljoen ton graan geoogst. In 2008 was dat 103 miljoen ton. In eerste instantie gold het exportverbod tot eind december, maar de overheid heeft het verlengd tot 1 juli dit jaar.

Er is onduidelijkheid over de te verwachten oogst in Rusland. De Moscow Times bericht dat het in veel graanregio’s erg koud is, terwijl het sneeuwdek te dun is. Bovendien is minder wintertarwe gezaaid vanwege de droogte. Ook zou er te weinig zaaizaad zijn vanwege de misoogst van vorig jaar.

APK-Inform is optimistischer over het wintergraan. ”Het wintergraan is goed beschermd doordat er erg veel sneeuw is gevallen. Als het na de dooi weer gaat vriezen kan alsnog schade ontstaan.”

Of registreer je om te kunnen reageren.