Akkerbouw

Nieuws

Rusland handhaaft exportverbod graan

Moskou - De Russische overheid gaat het exportverbod voor graan niet voortijdig opheffen.

Het verbod blijft gelden tot eind juni, heeft vice-premier Viktor Zubkov meegedeeld. De Russian Grain Union, de organisatie van graanhandelaren, had de overheid gevraagd het exportverbod eerder op te heffen. Het verbod geldt sinds 15 augustus vorig jaar nadat Rusland door extreme droogte was getroffen.

Volgens Zubkov is de overheid verantwoordelijk voor stabiliteit op de Russische graanmarkt. Daarom wil de overheid zeggenschap over de voorraden en de prijsvorming. Eind juni maakt de overheid de balans op en bepaalt of het exportverbod moet worden verlengd.

Door het verbod lopen de Russische graanhandelaren veel inkomsten mis. Door het exportverbod is de tarweprijs in Rusland lager dan op de wereldmarkt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.