Akkerbouw

Nieuws

Rus en Belg in februari grootafnemers aardappelen

Den Haag - Rusland en België bleven in februari de voornaamste exportbestemmingen van Nederlandse consumptie- en industrieaardappelen. België betrok bijna 34.000 ton van onze oogst 2010, Rusland net geen 30.000 ton.

Dat blijkt uit de jongste gegevens van het Hoofdbedrijfschap voor de Agrarische Groothandel. De totale maandexport was in februari ruim 91.000 ton, 23.000 ton minder dan in januari. Het seizoenstotaal tot en met februari beloopt 622.000 ton en dat is 23 procent méér dan in dezelfde periode van het voorgaande seizoen. Vooral Rusland is dit seizoen een enorme groeimarkt, met 500 procent meer afname van Nederlandse aardappelen, een extra volume van 124.000 ton tot dusver. De export naar België is toe te schrijven aan de doorgegroeide verwerkende industrie. Tot en met februari is er 243.000 ton Nederlandse aardappelen zuidwaarts geëxporteerd. De groei ten opzichte van het voorgaande seizoen is 41 procent. België is dit seizoen goed voor 39 procent van de Nederlandse export. Vorig jaar was dat 34 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.