Akkerbouw

Nieuws 255 x bekeken 1 reactie

Rabobank: prijzen voor graan blijven hoog

Utrecht – De prijzen voor tarwe en mais blijven in 2011 hoog. Dat schrijft de Rabobank in een maandelijks rapport over de agrarische grondstoffen markt.

Droogte in de VS, China en de EU maakt dat investeerders het risico op lagere oogsten zullen incalculeren, aldus de bank.

Voor het eerste kwartaal verwacht de Rabobank een gemiddelde tarweprijs van 835 dollar per bushel (219 euro per ton). Op het einde van het jaar komt de prijs uit op 730 dollar (191 euro). Vanuit het vorige seizoen is relatief weinig tarwe over.

Het gebied rond de Zwarte Zee keert volgens de bank niet op de markt terug als grootste tarwe-exporteur. Als het weer goed blijft kan Oekraïne in het seizoen 2011/2012 zo’n 9 miljoen ton exporteren. Er is een teleurstellende 13 miljoen hectare wintertarwe ingezaaid. Rusland zal minder dan 10 miljoen ton beschikbaar hebben, aldus de Rabobank.

Voor de maisprijs gaat de bank uit van 685 dollar per bushel (192 euro per ton) in het eerste kwartaal. Het laatste kwartaal komt de prijs gemiddeld uit op 615 dollar per bushel (173 euro per ton).

De vraag naar mais uit de Amerikaanse ethanolindustrie blijft groot, aldus de bank.
Hoewel de pluimveehouderij gebukt gaat onder hoge voerkosten, daalt de productie in de sector nog niet. Ook de vraag vanuit de veevoersector lijkt daarmee vast.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Klokkenluider@live.com

    De afgelopen 4 jaar is de ethanol productie uit mais in Amerika met 20% gestegen. Dit jaar gaat er al 39.8% van de Amerikaanse mais naar Ethanol productie. Dus er is wel degelijk een grote invloed op de maisprijs. De verwachting is dat de volgende 2 jaren de productie van ethanol niet toeneemt. De oorzaak is de pas goedgekeurde bijmenging tot 15% ethanol met benzine maar hiervoor moeten de fabrieken nog gebouwd worden. Met de 10% bijmenging van ethanol kwam er een afzet probleem, gezien de productie van ethanol blijft stijgen. (zie http://www.agmrc.org/renewable_energy/) (klik op grafiek)
    Deze politieke beslissing afgelopen december van 10% naar 15% ethanol bijmenging had wel tot gevolg dat de graanprijzen nog veel sneller stegen. Evenals bij het graan export verbod van Rusland en Oekraine en de grote tarwe aankopen door de dictators van Noord Afrika. Om hun eigen hagje te redden, eerder in dit graanjaar. Dus vooral door de politieke konden de speculanten de graanprijzen opdrijven. De pluimvee en varkens productie is in Amerika in handen van grote integraties, die hebben het graan van de laatste oogst nog aan de lage prijzen gekocht van de akkerbouwers. Die hebben nog geen last van de hoge graanprijzen, in tegenstelling tot de zelfstandige rundveehouders die wel veelal de dagprijs betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.