Akkerbouw

Nieuws 314 x bekeken

Prognoseprijs pootaardappelen HZPC 33 euro

Joure - De prognoseprijs voor pootaardappelen van handelshuis HZPC is 33 euro per 100 kilo.

De pootgoedtelers hebben dit seizoen een uitzonderlijk hoge financiële opbrengst per hectare gehaald. Voor de oogst van 2009 betaalde HZPC € 23,10 (prognoseprijs € 20,50). Alleen voor de oogst van 2007 is meer betaald, namelijk € 36,38. De prognoseprijs geldt voor klasse E voor de rassen die in poolverband zijn geteeld, is exclusief btw en vóór de afdracht van kwekersrecht.

Financieel manager Jan Hoogenboom noemt dit seizoen erg bijzonder. "Dit seizoen had een relatief hoge kilo-opbrengst en toch is de prijs goed. Deze uitzonderlijke combinatie leidt tot een gemiddelde financiële opbrengst per hectare van ongeveer 13.000 euro. Dat is de hoogste financiële opbrengst in zeker tien jaar. In het Zuidwesten is dat door het slechte weer lager dan in Flevoland en het Noorden."

Hoogenboom noemt een aantal oorzaken voor de hoge prognoseprijs. "Er was een goede vraag naar pootgoed uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten. De afzet naar Zuid-Europa herstelde, nadat het seizoen ervoor daar veel minder aardappelen zijn gepoot door de regen. Er is veel vraag naar pootgoed uit Rusland na de slechte oogst van vorig jaar. En de hoge prijs van consumptieaardappelen trekt de prijs van pootaardappelen mee omhoog."

De telers hebben dit seizoen wel meer kosten gemaakt. Hoogenboom: "De oogst ging moeizaam en veel pootaardappelen moesten twee keer worden gesorteerd." Hoogenboom vindt het te vroeg voor een voorspelling over het nieuwe seizoen 2011/2012. "We zien wel dat Noord-Afrika en het Midden-Oosten een structureel grotere behoefte hebben aan pootgoed. De onrust in het gebied heeft geen invloed gehad op dit seizoen. Over het effect voor het komende seizoen is nog niets te zeggen."

Zie ook: Areaal pootaardappelen blijft stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.