Akkerbouw

Nieuws 223 x bekeken 1 reactie

Prijzen op termijnmarkten kelderen verder

Parijs/Londen – De prijzen van graan, koolzaad en suiker op de termijnmarkten dalen vandaag verder. De vrees is dat Japan, de grootste voedselimporteur ter wereld, minder geld heeft voor importen na de enorme natuurramp die het land heeft getroffen.

Bovendien stelde het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) in de jongste graanprognose van vorige week dat er meer tarwevoorraden zijn dan verwacht. Ook verkopen veel financiële instellingen hun graantermijncontracten.

Parijs noteerde begin vorige week vóór de graanprognose van het USDA en de natuurramp in Japan bijna 240 euro per ton maaltarwe, 233 euro voor mais en 477 voor koolzaad. Afgelopen maandag sloten de noteringen op 217 euro voor tarwe, 216 euro voor mais en 435 euro voor koolzaad. Dat is een daling van 11,5 procent bij tarwe, 7,3 procent bij mais en 8,8 procent bij koolzaad in zes handelsdagen.

Vandaag zakt de tarwenotering verder met 9 euro en mais met 8 euro. Koolzaad verliest vandaag halverwege de middag nog eens 14 euro.

Ook de suikerprijs gaat bergafwaarts. De suikerprijs in Londen staat vanmiddag op 678 dollar per ton. Dat is een daling van 85 dollar (11,1 procent) in vijf handelsdagen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Uit bovenstaande opmerking moet ik ,dat mensen na een ramp als in Japan minder gaan eten of met minder genoegen moeten nemen terwijl ze meer energie nodig zijn voor de weder opbouw. of moeten we concluderen dat mensen onder rijkere omstandighedn meer eten dan nodig is en meer versmeren dan nodig is? Met andere woorden als we economisch een stapje terug moeten, gaan we bewuster met eten om. Minder economische groei, is een mogelijkheid om het voedsel probleem op te lossen!!

Of registreer je om te kunnen reageren.