Akkerbouw

Nieuws

Prijsdaling van pootgoed Bintje door overaanbod

Doetinchem - De prijs van de kleine maat Bintje-pootgoed is in twee weken bijna gehalveerd.

De grote maat verloor bijna een derde van de prijs. Volgens pootgoedhandelaar Pieter Post van marktbureau DCA is er minder vraag naar Bintje-pootgoed. "Er vindt een verschuiving plaats van Bintje naar andere rassen. Om aaltjes te bestrijden moeten telers overstappen op resistente rassen. Dat zie je vooral in Vlaanderen. In Wallonië zie je vooral dat veel akkerbouwers in de herfst graan hebben gezaaid vanwege de hoge prijzen. Die grond is niet meer beschikbaar om Bintjes te telen."

Ook daalt de vraag naar Bintjes door de verwerkende industrie. Post: "De aardappelproducten moeten voldoen aan bepaalde specificaties van de afnemers. Daar past Bintje niet altijd bij." De prijsdaling is het sterkst bij de kleine potermaat, constateert Post. "De grotere maat is beter te verkopen voor de consumptie."

Handelshuis Agrico, dat zelf niet in Bintje-pootgoed handelt, ziet dat niet alleen de vraag naar Bintje-pootgoed afneemt. Er is ook veel aanbod, stelt commercieel directeur Jan van Hoogen. "In twee jaar is het areaal Bintje-pootgoed in Europa gegroeid van 3.700 hectare naar 4.250 hectare. Bovendien worden in België steeds meer monopolierassen geteeld. Het areaal Bintje-pootgoed is te groot voor de vraag."

Ook directeur Ferdi Buffen van het Duitse handelshuis Wilhelm Weuthen constateert een gedaalde vraag naar Bintje-pootgoed. "De boeren hebben hun beslissingen al genomen, ze zijn gewoon over."

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.