Akkerbouw

Nieuws 209 x bekeken

Opwarming aarde slecht voor mais

Palo Alto - De opwarming van de aarde krijgt een sterk negatief effect op de maisproductie in Afrika.

Als de gemiddelde temperatuur op het continent 1 graad stijgt, daalt de maisproductie per hectare met 65 procent. Wetenschappers van de Amerikaanse Stanford University en van de International Maize and Wheat Improvement Center (IMWIC) hebben gegevens van 20.000 onderzoeken bij elkaar gevoegd. De onderzoeken zijn tussen 1999 en 2007 uitgevoerd in de landen rond de Sahara in Afrika.

Onderzoekster Marianne Banziger van het onderzoekscentrum IMWIC is verbaasd over de uitkomst van de studie, zegt ze in een interview met het Amerikaanse persbureau UPI. "We hadden altijd gedacht dat mais goed tegen warmte kan. Maar het blijkt dat hoe langer mais wordt bloot gesteld aan temperaturen van boven de 30 graden Celsius, des te meer de opbrengst daalt."

Dit effect treedt vooral op als de hoge temperatuur gepaard gaat met een watertekort, zegt Banziger. "Het is te verwachten dat door de opwarming van de aarde de combinatie van hitte en droogte vaker zal optreden in Afrika, Azië en Centraal-Amerika."

Of registreer je om te kunnen reageren.