Akkerbouw

Nieuws

'Oogstprognose Argentinië is politiek gekleurd'

Buenos Aires – De Argentijnse overheid verwacht dat het land meer soja en graan oogst.

De Nederlandse landbouwraad Freek Vossenaar stelt dat de oogstprognoses politiek gekleurd zijn. ”De regering van presidente Cristina Kirchner houdt het erop dat Argentinië meer dan 100 miljoen ton soja, mais, tarwe en zonnebloemen oogst. Dat zou een record zijn en het wordt met graagte gepresenteerd als een bewijs dat het landbouwbeleid van de regering wel degelijk succesvol is.”

Private instellingen gaan uit van een lagere oogst van 93,7 miljoen tot 95,3 miljoen ton. Vossenaar: ”Voor soja lopen de cijfers uiteen van 48 miljoen tot ruim 50 miljoen ton, afhankelijk van de politieke voorkeur. Ook voor mais zijn de verschillen groot”.

Volgens Vossenaar is de neerslag dit seizoen redelijk goed geweest. ”Dat geldt in het bijzonder voor tarwe met een oogst van 15 miljoen ton. Soja had te lijden onder droogte en liet variërende opbrengsten per hectare zien. Ook voor mais was de droogte een factor. De gemiddelde maisopbrengst per hectare ligt met 6.200 kilo bijna 10 procent lager dan het jaar ervoor. Bijna 20 procent van het areaal is vroegtijdig gehakseld vanwege droogte. In sommige streken lag dat boven de 70 procent.”

Of registreer je om te kunnen reageren.