Akkerbouw

Nieuws

Oekraine wil graankartel rond Zwarte Zee

Moskou – Oekraine wil de vorming van een graankartel in de Zwarte Zee regio nieuw leven inblazen.

Het land hoopt door een gezamenlijk beleid met Rusland, Kazachstan en Wit-Rusland voor de graanexport een grotere rol te kunnen spelen op de wereldmarkt. Dat meldt de Duitse nieuwssite Agrarzeitung op basis van berichten van het Russische persbureau Ria Novosti.

Rusland, Kazachstan en Wit-Rusland hebben vorig jaar een douane-unie gevormd om de onderlinge handel gemakkelijker te maken. Oekraine wil er ook lid van worden en met de drie andere landen samen graan vermarkten op de wereldmarkt. De graanhandel in Oekraine constateert bezorgd dat de overheid via nieuwe wetgeving steeds meer grip krijgt op de graanhandel.

In 2007 hebben Rusland, Oekraine en Kazachstan pogingen ondernomen een graankartel op te richten. Dat initiatief is op een laag pitje gezet nadat de VS hadden gedreigd het lidmaatschap van Rusland in de WTO te blokkeren als de kartelvorming zou doorgaan. De VS is al meer dan zestig jaar heer en meester op de wereldmarkt voor tarwe en mais. Het graankartel zou die positie kunnen verzwakken.

De EU waarschuwde Oekraine dat een kartel niet samengaat met de regels waaraan Oekraine als lid van de wereldhandelsorganisatie WTO moet voldoen. Oekraine levert veel tarwe en mais aan de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.