Akkerbouw

Nieuws

'Nieuwe ziektekiem door gebruik glyfosaat'

Kansas City – Het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup leidt tot ziekte bij dieren en planten en mogelijk ook bij mensen. Deze waarschuwing doet plantenpatholoog Don Huber in een brief aan de Amerikaanse minister van landbouw Tom Vilsack.

Huber is een gepensioneerde professor van de Purdue University. Hij is betrokken bij een project van het ministerie van landbouw (USDA) over plantenziekten. Huber staat bekend als tegenstander van genetische modificatie.

In zijn brief aan Vilsack schrijft Huber dat de nieuwe ziektekiem is aangetroffen in sojameel en mais, die via genetische modificatie resistent zijn gemaakt tegen het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat. De ziektekiem is ook gevonden in dieren die last hebben van vruchtbaarheidsstoornissen. De nieuwe ziekteverwekker kan alleen met een sterke microscoop worden gezien, zegt Huber in een interview met persbureau Reuters. Hij stelt dat de nieuwe ziekteverwekker in relatie kan worden gebracht met glyfosaat, de werkzame stof in Roundup.

Agroconcern Monsanto, dat transgene Roundup-resistente gewassen heeft ontwikkeld, wijst de claims van Huber af. Het concern wijst op de grote aantallen onderzoeken die zijn gedaan door universiteiten, de overheid en Monsanto zelf. ”De onderzoeken wijzen uit dat de ziektegevoeligheid van Roundup Ready gewassen vergelijkbaar is met die van niet-transgene gewassen.”
Het USDA wilde Reuters geen commentaar geven op de brief van Huber.

Zie ook: Liotard wil uitleg over ziekmakend transgeen gewas

Of registreer je om te kunnen reageren.