Akkerbouw

Nieuws

Nieuwe toevoeging beperkt gebruik bestrijdingsmiddel

Den Haag - Het toevoegmiddel squall vermindert het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Proefboerderij De Rusthoeve heeft er onderzoek naar gedaan, maar kan nog niet zeggen hoe groot het reducerend effect is.

Squall is een polymeer die wordt toegevoegd aan de spuittank. De Rusthoeve in Colijnsplaat heeft het middel vorig jaar getest in aardappelen en uien , zegt bedrijfsleider Sam de Vlieger. “Het middel gaf prima resultaten, maar kon niet met alle middelen worden gemengd. We zijn de resultaten nog op een rij aan het zetten. We gaan squall dit jaar opnieuw testen.”

Volgens directeur Rob Bonn van GreenA, dat het middel op de markt brengt, is de samenstelling aangepast zodat menging geen probleem meer is. Hij noemt drie voordelen van het middel. “Het zorgt dat het gewasbeschermingsmiddel beter uitvloeit en beter vasthecht. Daardoor is minimaal 20 procent minder middel nodig. En het beperkt de drift. Daarom hebben we bij de Technische Commissie Techniekbeoordeling een aanvraag ingediend voor een erkenning als driftbeperkende techniek.”

Of registreer je om te kunnen reageren.