Akkerbouw

Nieuws 418 x bekeken

Nauwelijks extra graanimport door schorsing importheffing

Brussel – De Europese graanimporteurs maken nauwelijks gebruik van de schorsing van de invoerheffing op tarwe en gerst. Dat komt omdat de wereldmarktprijzen te hoog zijn.

De Europese Commissie besloot vorige maand om de invoerrechten voor 1,6 miljoen ton tarwe en gerst op nul te zetten om meer graan beschikbaar te krijgen op de Europese markt. Er is erg weinig belangstelling voor, constateert een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. ”De eerste aanvraag bedroeg 36.800 ton. De graanprijzen in de EU zijn te laag om import aantrekkelijk te maken, ook als het importtarief nul euro bedraagt.”

De woordvoerder constateert dat de EU juist erg veel tarwe en gerst exporteert. ”Dat geeft aan dat de EU relatief goedkoop is voor de graanimporterende landen.”

Volgens de woordvoerder heeft de handel mogelijk belangstelling voor de import van tarwe uit Australië. ”Door de slechte kwaliteit is Australische tarwe goedkoop. Maar handelaren zijn ook terughoudend omdat het DON-getal niet te hoog mag zijn. Bovendien kost het transport van Australië naar de EU zo’n 55 dollar per ton tarwe.”

In andere jaren importeert de EU veel graan uit Rusland en Oekraïne. ”Maar Rusland heeft een exportverbod en Oekraïne heeft de export van graan gequoteerd. De exportquotering is verlengd tot 1 juni. Wat Oekraïne exporteert gaat allereerst naar Rusland. De andere tarweleveranciers zijn gezien de grote afstand tot de EU te duur voor de Europese importeurs van tarwe en mais.”

Of registreer je om te kunnen reageren.