Akkerbouw

Nieuws 287 x bekeken 2 reacties

'Natuurramp Japan versterkt apocalyptisch gevoel op termijnmarkt'

Parijs – De tarwe- en maisprijzen zijn vanmorgen verder gedaald op de termijnmarkten.

Analisten noemen drie oorzaken. De aardbeving in Japan, de hoge Chinese inflatie en de jongste graanprognose van het USDA. Door de aardbeving in Japan en de daarop volgende vloedgolf zijn honderden mensen omgekomen. De overheid vreest dat het aantal slachtoffers snel oploopt. ”De natuurramp in Japan versterkt het apocalyptische gevoel dat de termijnmarkten al enige tijd beheerst”, constateert analistensite Agrimoney.

Analisten van persbureau Bloomberg leggen ook een relatie tussen de dalende graanprijzen en de natuurramp in Japan. Zij stellen dat de schade door de aardbeving en de tsunami zo groot zijn dat het de wereldeconomie negatief beïnvloedt. Daardoor daalt de vraag naar grondstoffen.
Bovendien vrezen financiële instellingen grote schadeclaims als gevolg van de ramp. Zij willen snel hun winst nemen op de goederenmarkten met het oog op de claims.

Daarnaast kwam de inflatie in China over februari uit op 4,9 procent. Dat is meer dan analisten hadden verwacht. Ze vrezen dat China de economie gaat vertragen om de inflatie te beteugelen. Dat drukt de vraag naar agrarische grondstoffen.

Bovendien publiceerde het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) donderdagmiddag de nieuwe graanprognose. Volgens het USDA blijft er meer tarwe over aan het eind van het seizoen dan gedacht. Ook deze mededeling kwam onverwacht, omdat het een trendbreuk is met de eerdere USDA-prognoses, die uitgingen van steeds krapper wordende tarwevoorraden.

Donderdagavond sloot tarwe op de termijnmarkt in Parijs op 234 euro per ton. Dat is € 4,25 lager dan woensdagavond. Bij mais ging er 1 euro af naar € 224,50. Op de termijnmarkt in Chicago verloor de tarweprijs 2,5 procent en de maisprijs 2,7 procent. Vrijdagochtend daalde de noteringen verder. In Parijs stond tarwe aan het begin van de middag 9 euro per ton lager. Mais moest ruim 7 euro inleveren. Ook de noteringen voor koolzaad en suiker daalden flink.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boertje, jouw gezeik is regelrecht promoten van de dood en verderf zaaiende bestrijdingsmiddelenrotzooi. Besef je eigenlijk wel dat als de bijen uitsterven, de boeren meteen zullen volgen? Zultkop die je bent!

 • no-profile-image

  @katja:
  ik begrijp de bijen niet bij dit artikel.
  Laat aub je stokpaardjes weg en reageer enkel op de inhoud vh artikel. Houdt alles aldus een stuk zuiverder.
  Doe ook aub niet zo zuur.

Of registreer je om te kunnen reageren.