Akkerbouw

Nieuws

Nabetaling op bieten na verkoop surplussuiker

Breda - Suiker Unie kan ongeveer 35.000 ton surplussuiker verkopen als voedingssuiker. Daarom krijgen de bietentelers een nabetaling over hun surplusbieten.

De Europese Commissie besloot eerder dit jaar dat de suikerfabrieken 500.000 ton surplussuiker als voedingssuiker mogen verkopen om een suikertekort in de EU te beperken. De industrie heeft voor 750.000 ton aanvragen ingediend, waarop iedere aanvraag voor 67 procent is toegekend.

Voor Suiker Unie komt dit neer op ongeveer 35.000 ton suiker, zegt Gert Sikken, directeur Agrarische Zaken. ”Dat is ongeveer 40 procent van onze totale hoeveelheid surplussuiker van dit seizoen. Dat is dus een aanzienlijke hoeveelheid wat we kunnen verkopen als voedingssuiker. De telers krijgen tot ongeveer 7,5 procent boven hun definitieve toewijzing € 2,75 per ton surplusbieten extra op basis van de standaardkwaliteit bieten.”

Sikken acht het mogelijk dat de Europese Commissie volgend seizoen weer zo’n maatregel neemt. ”Ook dan blijft de suikermarkt naar verwachting krap.”

De Commissie had eerder dit jaar ook besloten dat dit seizoen 300.000 ton suiker heffingsvrij in de EU mag worden ingevoerd door derde landen om een suikertekort te voorkomen. Begin dit jaar vreesde de Commissie een suikertekort van 1 miljoen ton. Het zou voor het eerst zijn dat de EU een suikertekort heeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.