Akkerbouw

Nieuws 218 x bekeken

Miljoenensteun voor strijd tegen zwarte roest

Ithaca – Het wereldwijde project tegen de schimmelziekte zwarte roest in tarwe krijgt een donatie van 40 miljoen euro. Het geld is afkomstig van de liefdadigheidsinstelling Bill & Melinda Gates Foundation en het Britse ministerie van ontwikkelingssamenwerking. Het geld wordt beschikbaar gesteld voor vijf jaar.

Het project wordt geleid door de Amerikaanse Cornell University. Directeur Ronnie Coffman van de Durable Rust Resistance in Wheat is blij met de gift. ”We ontwikkelen tarwerassen die resistent zijn tegen zwarte roest. Ook houden we de verspreiding van de schimmelziekte in de gaten.”

Zwarte roest is een schimmelziekte waarvan de nieuwe variant Ug99 in 1999 ontstond in Oeganda. Ug99 heeft sindsdien grote schade toegebracht aan tarwe in diverse Afrikaanse en Aziatische landen. De schimmelziekte verspreidt zich over steeds meer landen. De wereldvoedselorganisatie FAO startte in 2009 een wereldwijd programma om verspreiding van de ziekte tegen te gaan. De FAO ziet Ug99 als een bedreiging voor de tarweteelt in veel landen.

De roestvariant is inmiddels geconstateerd in Oeganda, Kenia, Ethiopië, Soedan, Jemen en Iran. De FAO vreest uitbraken in andere landen in Afrika en Azië.

In 1950 veroorzaakte zwarte roest grote schade in tarweteelten. In de VS ging 40 procent van de zomertarwe verloren. Toen zijn resistente rassen ontwikkeld. Ug99 is in staat de bestaande resistenties te doorbreken.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.